5 przepisów na fit śniadanie

Pexels.com

Szukasz sprawdzonych przepisów na dietetyczne śniadania? Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 5 przepisów na fit śniadania. Sprawdź, jakie potrawy możesz wyczarować!

 

1. Prawdziwa bomba witaminowa – owsianka na wodzie

Pexels.com

Nie przepadasz za zupami mlecznymi lub jesteś weganką? W takim razie ta propozycja śniadania jest wprost dla Ciebie stworzona! Lekka i bardzo smaczna owsianka dostarczy Ci, dzięki zawartym w niej węglowodanom złożonym, nie tylko mnóstwa energii, lecz także wprawi Cię w dobry nastrój na cały dzień. Chcesz wiedzieć jak ją przygotować?

Składniki:

– 2-3 łyżki pełnoziarnistych płatków owsianych

– 0,5 szklanki wody

– ulubione owoce, do wyboru: banan, jabłko, owoce leśne, truskawki czy nawet pomarańcze lub winogrona

Przygotowanie:

Owsianka to idealne śniadanie dla każdego, kto jest zapracowany i nie ma czasu sobie przygotować czegoś bardziej wyszukanego. Na początek musimy przesypać płatki do garnka lub rondla i zalać je wrzątkiem. Odstawiamy je do napęcznienia na ok. 10-15 minut. W tym czasie możemy wziąć prysznic, ubrać się lub zrobić makijaż.

Kiedy płatki już będą naciągnięte wodą, możemy do nich dodać pokrojone lub podzielone na mniejsze cząstki owoce. Żeby nie było za nudno – całość możemy udekorować startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą lub płatkami migdałowymi. Proste, zdrowe i niskokaloryczne!

2. Bezglutenowe lekkie śniadanie – placuszki bananowe

Pexels.com

Nie tolerujesz glutenu lub chcesz się go dobrowolnie pozbyć ze swojej diety? W takim razie wypróbuj placki bananowe. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a w przeciwieństwie do owsianki, możemy je zabrać ze sobą na uczelnię czy do biura. Dzięki nim dostarczymy sobie mnóstwo potasu, co jest szczególnie ważne, jeśli oprócz diety stosujemy intensywny trening. Jak je zrobić?

Składniki:

– 5 łyżek kaszy jaglanej

– 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

– 1 jajko

– 1 dojrzały średniej wielkości banan

– odrobina tłuszczu do smażenia (chyba, że masz patelnię teflonową)

Przygotowanie:

Do samego przepisu będzie nam potrzebna mąka jaglana. Jak ją zrobić? Nic prostszego – wystarczy naszą kaszę zmielić w młynku do kawy, blenderze lub moździerzu. Jeśli nie posiadamy takich utensyliów, możemy ją rozdrobnić przy pomocy tłuczka do mięsa.

Mamy już mąkę? W takim razie do dzieła! Do miski przekładamy obranego banana i rozgniatamy go widelcem na papkę. Do niej dodajemy mąkę jaglaną, jajko i jogurt. Całość należy dokładnie wymieszać.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej małe placuszki z każdej strony, dopóki nie zrobią się rumiane. Tak przyrządzone placki możemy jeść na sucho lub doprawić je odrobiną miodu, syropu klonowego lub syropu owocowego.

3.Odrobina klasyki – dietetyczna kanapka na raz!

Pexels.com

Nie lubisz kombinować lub nie masz czasu na przygotowanie frittaty lub placuszków? W takim razie sięgnij po coś sprawdzonego. Dietetyczne kanapki to coś, co sprawi, że poczujesz się lekko a ich przygotowanie zajmie Ci mniej niż pięć minut. Jeśli więc jesteś zabiegana, wypróbuj te kanapki!

 
 

Składniki:

Opcja 1:

– 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (pamiętaj – pełne ziarno, a nie wiele ziaren!)

– 3 łyżki chudego twarogu

– 1 płat łososia wędzonego

– 1-2 łyżki chudego mleka

– szczypiorek

– 2 plasterki chudej wędliny (np. polędwicy z kurczaka)

– 2 listki sałaty lodowej

– pieprz, sól do smaku

Opcja 2:

– 2 kromki chlebka chrupkiego typu WASA

– 2 liście sałaty lodowej

– 1 jajko

– 2 łyżki tuńczyka z puszki w sosie własnym

– 1 mały ogórek kiszony

– pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Pora na ucztę! Na początek przygotowujemy coś, czym posmarujemy nasz chlebek. Do miseczki przekładamy twaróg, mleko i przyprawy, a następnie wszystko mieszamy ze sobą na gładką pastę. Szczypiorek siekamy i dodajemy do serka. Gdy mamy gotowy twarożek, smarujemy nim nasze kromki. A potem to już z górki – układamy sałatę, wędlinę lub łososia, a na koniec kanapki posypujemy resztką szczypiorku.

Ta wersja kanapki Ci nie odpowiada? Wypróbuj drugą – na początek odcedzamy tuńczyka z sosu i przekładamy do miski. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i siekamy na drobno. Ogórka kroimy w kosteczkę. Oba składniki przekładamy do tuńczyka i mieszamy całość. Na kromkach układamy sałatę i na nią wykładamy odrobinę pasty z tuńczyka. Szybko, tanio i smacznie!

4. Dietetyczne śniadanie dla wymagających – frittata

Pexels.com

Nie masz ochoty na omlet lub poszukujesz jakiegoś ciekawszego dania na śniadanie? W takim razie wypróbuj frittatę – to włoskie danie, podobne do tarty, które możemy przygotować w kilkanaście minut. W zależności od wybranych składników, może być ona bardzo pożywna a zarazem dietetyczna. Zobacz, co my proponujemy!

Składniki:

– 2 jajka

– 1 mała cebula

– 1 mały pomidor

– kilka oliwek

– ½ czerwonej papryki

– zioła prowansalskie

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czas na włoskie śniadanko! Zaczynamy od umycia i posiekania na drobną kostkę cebuli, pomidora, oliwek i papryki. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, do której następnie dodajemy twaróg (najlepszy byłby domowej roboty!), jajka i przyprawy.

Ciasto na naszą frittatę dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do formy – idealna będzie ta przeznaczona do wypieku tart, jednak zwykła tortownica też świetnie zda egzamin. Nasz włoski omlet wkładamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny w 180 st. C. Po tym czasie wyjmujemy danie, przekładamy na talerz i… jemy! Smacznego!

5. Pożywna i pełna białka – sałatka z tuńczykiem

Pexels.com

Pora na propozycję dla osób, które potrzebują dawki białka z samego rana. Smaczna i szybka do przygotowania sałatka z tuńczykiem to opcja dla osób, które nie tylko chcą uzupełnić niedobory witamin, lecz także wzbogacić się o cenne kwasy omega-3. Sprawdź, jak ją przygotować!

Składniki:

– 1 opakowanie miksu sałat lub kilka liści sałaty lodowej

– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

– 3 łyżki kukurydzy konserwowej

– 3 łyżki groszku konserwowego

– 1 ogórek kiszony

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pora rozprawić się z tuńczykiem! Na początek musimy opłukać sałatę i porwać ją na mniejsze części. Następnie odcedzamy bardzo dokładnie tuńczyka z sosu i przekładamy do sałaty. Dodajemy kukurydzę, groszek i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego. Na koniec doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oliwą. Prawda, ze proste?

Publikacja zaczerpnięta z: gotowanie.onet.pl/

Zdjęcia: Pexels.com

Z ostatniej chwili

Dowiedz się więcej