Z ostatniej chwili

Ciekawe rozwiązania dla lokalu samoobsługowego

W dzisiejszych czasach coraz częściej mamy do czynienia z interesującymi i innowacyjnymi rozwiązaniami w różnych dziedzinach życia codziennego. Dotyczy to zarówno przemysłu, jak i gałęzi usług. Szczególnym przypadkiem jest jednak gastronomia, która rozwija się w można powiedzieć zabójczym tempie. Wielu ekspertów uważa, że za kilka lat będzie to jedna z ważniejszych gałęzi przynoszących zysk. Jakie aą to rozwiążania?

Co jednak oznacza to dla właścicieli restauracji i innych punktów gastronomicznych?

Wiążę się z tym, oczywiście, wzrost zysków dla właściciela. Można powiedzieć, że odbywa się to w bezpośredni sposób. Większa ilość klientów przybywa całymi rodzinami lub z większą grupą do baru lub restauracji w celu zamówienia pełnego obiadu. Jeszcze kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu było by to wręcz nie do pomyślenia. Panował bowiem wtedy znacznie inny model życia, a ludzie zarabiali znacznie mniej i nie mogli pozwolić sobie na takiego typu przyjemności. Większy ruch oznacza większy zysk, z drugiej strony to też większy natłok obowiązków.

O co tak właściwie chodzi?

Właściciele muszą przystosować punkty obsługi do przyjęcia znacznie większej liczby gości w jednym czasie. Oznacza to, oczywiście, konieczność dokonania inwestycji w różnego rodzaju udogodnienia, które pomogą obsłudze zwiększyć tempo obsługi przybyłych gości. Co ciekawe, popularniejsze stają się już dawno zapomniane lokale samoobsługowe.

System przywoławczy- innowacyjny pomysł z wielkim potencjałem

Okazuje się, że wiele osób jest znudzona lokalami z fast foodem i szukają raczej zdrowszej alternatywy o lepszym smaku i dającej więcej frajdy z jedzenia. Istnieje jednak pewna niedogodność. W większości punktów oferujących właśnie takie dania czas oczekiwania jest stosunkowo długi. Wynika to przede wszystkim z tego, że lokale te nie są samoobsługowe, jak ma to miejsce na przykład na zachodzie. Niestety, w Polsce taki sposób na biznes jest zapominany. Szkoda, ponieważ istnieje jeden ciekawy sposób, którym można zachęcić całą rzeszę potencjalnych klientów.

O czym mowa?

Chodzi o wcześniej wspomniany system system przywoławczy. Mówiąc krótko, polega on na tym, że klient zapoznaje się z menu restauracji lub baru, po czym dokonuje zamówienia przy ladzie, opłaca je i dostaje specjalne urządzenie. Gdy jedzenie będzie gotowe, klient dostanie informację od obsługi, że może podejść i odebrać złożone wcześniej zamówienie. To niezwykle łatwe, szybkie, ale i niepozorne rozwiązanie doceniane przez wiele osób na całym świecie.

Zalet jest jednak dużo, dużo więcej!

Jedną z nich jest na przykład to, że sprawnie działający system przywoławczy, który jest dostosowany na przykład do wielkości punktu gastronomicznego znacznie ułatwia pracę personelu. Nie musi on bowiem przywoływać gości, co często sprawia dyskomfort. Dodatkowo praca jest bardziej uporządkowana, ponieważ nie ma czegoś takiego, jak na przykład niechciane przestoje. Klient otrzymuje swoje danie na czas. Z punktu widzenia właściciela oznacza to, oczywiście, znaczne oszczędności w skali roku! Można obsłużyć znacznie więcej personelu przy jednoczesnej redukcji etatów na przykład kelnerów lub kelnerek.

Dodatkowo, również z punktu widzenia samych gości, którzy są tak naprawdę najważniejsi, system przywoławczy znacznie zwiększa kulturę w restauracji samoobsługowej i poprawia komfort. Klienci mogą bowiem w spokoju i ciszy zjeść zamówione posiłki bez konieczności wysłuchiwania nawoływania do odbioru zamówienia.

Ciekawym rozwiązaniem jest również innego typu system przywoławczy. Pozwala on na obsługę klienta w formie bufetu. Waży on bowiem swoje jedzenie nabierając z bufetu, a następnie opłaca w wyznaczonym miejscu. Stanowi to rewolucyjną odmianę dla klasycznych pomysłów!

Chcesz otworzyć własny biznes w branży gastronomicznej? Sprawdź, czy wybór lokalu samoobsługowego to dobry pomysł! Wystarczy, że klikniesz: https://www.lrspoland.pl/lokale-samoobslugowe-biznes-potencjalem,212.html i przeczytasz ten tekst!

Z ostatniej chwili

Dowiedz się więcej