Z ostatniej chwili

Zdrowe przepisy – mix warzywny

Ci, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę, wiedzą, że po warzywa i ich przetworzy sięgać warto kilka razy dziennie. Pełne błonnika regulującego pracę jelit, bogate w witaminy i makroelementy, smaczne i sycące – mogą stanowić podstawę pełnowartościowego posiłku. Sceptyczni „zielonej kuchni” twierdzą, że sama obróbka warzyw jest czasochłonna, bo obieranie i krojenie zabiera drogocenne minuty. Dla tych mamy kilka pomysłów na domowy mix warzywnyhttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/mix-warzywny/ – dzięki któremu szybko wzbogacimy domowe zapiekanki, zupy czy kanapki.

Krok po kroku – przygotowanie mieszanki mrożonej i marynowanej

Na początek warto posłuchać swojego gustu i wybrać warzywa, które chętnie jemy i generalnie nam smakują. To one stanowić będą podstawę naszej mieszanki. Po ich umyciu i obraniu kroimy wszystko w kostkę lub piórka, ich wielkość dostosowując do długości gotowania konkretnego warzywa (twardsze kroimy na mniejsze kawałki, by wszystko równomiernie się ugotowało, jeśli zajdzie taka potrzeba). Mieszamy wszystko i używamy w kuchni od razu lub po przesypaniu w małe woreczki czy pojemniki – wkładamy do zamrażalnika. Tak przygotowany mix warzywny wystarczy odmrozić lub nawet zamrożony wsypać do sosu, zapiekanki czy zupy krem. Świeże mieszanki, gdy serwowane są z różnymi dipami czy smakową oliwą, mogą stanowić samodzielne, świeże danie, smakujące nie tylko wegetarianom. Świetnie smakują też przyprawione i upieczone na grillu.

Nie jesteś zwolennikiem mrożenia? Zrób warzywne weki! Zalane marynatą, doprawione ulubionymi dodatkami sprawdzą się również na przyjęciach i imprezach. Tak samo, jak w przypadku mrożenia, by zrobić taką mieszankę, należy wyselekcjonować, umyć, obrać i pokroić warzywa, zalać ulubioną marynatą do słoików i zawekować, a potem już tylko cieszyć się dostępnością smakowitych przekąsek na wieczornym grillu czy randce.

Smakowe wariacje – pomysły na warzywne kompozycje

Jeśli nie masz pojęcia, jakie warzywa najlepiej użyć do własnej mieszanki, przeczytaj nasze podpowiedzi. Proponujemy łączyć składniki o różnej konsystencji (chrupkie, miękkie, twarde) i różnym smaku dominującym, by potrawa była jak najciekawsza.

I tak miłośnikom meksykańskich smaków polecamy, by podstawę mixu tworzyła: marchewka, kukurydza (małe kolby lub ziarna), fasola czerwona (namoczona dzień wcześniej!), papryki różnokolorowe i przekrojone na pół pomidory koktajlowe. To doskonały wstęp do chili con carne lub burrito — zawsze pod ręką! Wielbiciele łagodniejszych potraw polubią na pewno mieszankę pokrojonej w plastry cukinii i bakłażana, wzbogaconego zielonym groszkiem, różyczkami brokuła i cebulą. Pasują zarówno do sałatek, jak i zup typu krem.

Nie zapominajmy też o uwielbianych w kraju ziemniakach, które też stanowią świetną bazę do kulinarnych kombinacji. Połączone z pieczarkami, cebulą, fasolką szparagową i natką pietruszki będą świetnym dodatkiem do kaszy gryczanej czy ryżu. Ciekawe jest też przyrządzenie warzyw na wschodnią modłę – dodając do nich kiełki, grzybki mun czy soję. Niebanalne połączenie smaków zaskoczy nawet najbardziej wybrednych domowników.

Tym, którzy zdecydowali się na wekowanie, polecamy popuszczenie wodzy fantazji, jeśli chodzi o skład samej marynaty. Połączenie octu, soku z cytryny, ostrej papryczki i czosnku, pasować będzie do pokrojonych w plastry ogórków w towarzystwie małych kolb kukurydzy i ząbków czosnku. Marynata ziołowa natomiast, do której dodajemy korzeń kopru, liście bazylii i mięty do niecodzienna oprawa dla zielonych pomidorów połączonych z oliwkami oraz bakłażanem.

Jak widać, na tym polu ogranicza nas tylko fantazja i upodobania kulinarne, bo mix warzywny to jeden z najprostszych sposobów na skrócenie czasu przygotowywania posiłków i wzbogacenia diety o ważne składniki odżywcze.

Z ostatniej chwili

Dowiedz się więcej